Opbrengst Calculator
Uitleg bij de calculator
Wattpiek
Wattpiek-vermogen is een waarde waarmee we kunnen rekenen. Het Wattpiek-vermogen dat op een zonnepaneel staat, wordt opgewekt onder standaard testcondities: een testrobot schijnt 1000 Watt licht per m² op het paneel bij 25º Celcius. Dus wanneer er op een zonnepaneel staat dat het een 300 Wp paneel is, dan betekent dit dat er 300 Watt vermogen uit komt als er 1000 Watt per m² licht op schijnt bij 25º Celcius.
Zoninstraling
Zoninstraling kun je uitdrukken in kWh per m². Het KNMI heeft berekend dat in Nederland jaarlijks gemiddeld 900 kWh zoninstraling per vierkante meter is.
Met bovenstaande twee gegevens kunnen we het volgende uitrekenen: een zonnepaneel dat ideaal ligt, kan 900 Wh (0,9 kWh) per jaar opwekken per Wattpiek.
Tabel van Hespul
Negatieve afwijking door oriëntatie en hellingshoek
Niet alle zonnepanelen kunnen ideaal liggen. Is de hellingshoek niet ideaal, of de oriëntatie niet helemaal zuid, dan moeten we een negatieve correctiefactor toepassen. Deze is te vinden in de tabel van Hespul.
“Wat veel rekentools niet meerekenen”
Omvormertechniek maakt een groot verschil!
In de praktijk zien wij dat er flinke verschillen zijn in opbrengst van stringsystemen, optimizers en micro-omvormers. Een systeem met optimizers brengt over het algemeen ongeveer 2% meer op dan een stringsysteem. Een systeem met Micro-omvormers brengt in de praktijk vaak nog bijna 5 á 6 % meer op dan een systeem met optimizers. Het laatste systeem kost iets meer, maar heeft behalve die extra opbrengst veel voordelen.
Schaduw
In onze berekening houden we geen rekening met schaduw!
Ligt uw systeem (voor een deel) in de schaduw? Gebruik dan altijd optimizers of micro-omvormers. Stringomvormers met ‘schaduwmanagement’ bestaan alleen in de fantasie van de marketingafdeling van diverse fabrikanten…
Bij gebruik van optimizers of micro-omvormers is schaduw in Nederlandse omstandigheden helemaal niet zo’n groot issue.
Uit de praktijk willen wij een richtgetal meegeven: een zonnepaneel, voorzien van een optimizer of micro-omvormer, wat 50% van de dag in de schaduw ligt, brengt 10% minder op dan een paneel wat nooit in de schaduw ligt. Dat komt omdat er in Nederland 60% van de tijd diffuus licht is en slechts 40% van de tijd zonlicht. Schaduw is niet hetzelfde als ‘geen’ licht. Ook in de schaduw, of bij diffuus licht, valt er voldoende licht op een zonnepaneel om nog een redelijke opbrengst te behalen.
Zo zie je maar, de opbrengst berekenen is, net als het installeren, geen rocket science…
Heb je toch nog vragen, of wil je meer uitleg over opbrengst? Bel of mail gerust met onze experts. Zij helpen je graag verder!
Disclaimer
Deze opbrengstscan bieden wij geheel vrijblijvend aan.
Om de berekening eenvoudig te houden is de invoer qua oriëntatie en hellingshoek beperkt. Hierdoor is de uitkomst niet helemaal exact, maar tot op ongeveer 5% nauwkeurig!
De berekening houdt geen rekening met eventuele schaduw!
Aan de uitkomst van deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.